Siste oppdatering 03/08 kl. 23.35: Koronasmitte i Sortland kommune

Fortsatt ingen nye smittede i Sortland kommune.

Klikk for stort bilde 

Det er mistanke om smitte med Delta-varianten. Smittesporing pågår og smittesporingsteamet jobber til enhver tid med å få oversikt over nærkontakter til de smittede. Vi ber om at alle har lav terskel for å holde seg hjemme og teste seg, selv ved lette symptomer.

Her finner du ny forskrift for perioden 01.august 2021 til og med 08.august 2021:Lokal forskrift om midlertidige smitteverntiltak for Sortland kommune - Forbud mot skjenking etter kl. 24.00. (PDF, 152 kB)

Her finner du ny forskrift for perioden 01.august 2021 til og med 22.august 2021:

Lokal forskrift om midlertidig smitteverntiltak for Sortland kommune - Unntak fra karantenebestemmelsene i Covid-19 forskriften. (PDF, 151 kB)

Her finner du råd om hvordan du skal gjøre det i forhold til karantene og isolasjon. Veiledningen er utarbeidet av Folkehelseinstituttet.

Oppdatering 02/8 kl. 23.35

Det er nå 4 dager siden forrige nye tilfelle av covid 19 i Sortland kommune. Mange av de smittede i utbruddet er nå ferdig med islolasjonstiden og mange er også ferdig med karantene. Ta godt i mot de som kommer tilbake i samfunnet etter en periode i isolasjon eller karantene!
Vi håper at vi om noen dager kan se tilbake på en hel uke uten nye smittetilfeller. Fortsett den gode innsatsen!

Oppdatering 02/8 kl. 22.45

Sortland kommune har ikke fått noen nye bekreftede tilfeller av covid 19 siden fredag. Det er gledelig at det nå har vært tre dager uten nye smittede. Dette gir håp om at vi kan ha klart å slå ned utbruddet i Sortland kommune.

Vi opplever nå å ha kontroll på utbruddet på Sortland, og håper at det vil vare. Det er for tidlig å si at utbruddet i Vesterålen er over, men de lave smittetallene gir håp.
Jeg vil oppfordre alle til å fortsette den gode innsatsen for å stoppe smitten fra å blomstre opp igjen!  Hedda Mørch, vikarierende smittevernlege Sortland, retter en takk til alle for innsatsen så langt.

Oppdatering 31/7 kl. 22.25

I dag har vi ingen nye covid 19 positive i Sortland. Vi ser at utbruddet ikke er over i Vesterålen, men en dag uten nye smittede er en gledelig nyhet. Vi håper at innsatsen alle i Sortland kommune gjør vil gi oss flere dager uten nye smittede.
Fortsett og følge rådene for å unngås smitte, og fortsett å ta kontakt for test ved symptomer!

Oppdatering 31/7 kl. 00.50

En person har i dag testet positivt for covid 19 på hurtigtest. Smitteveien er kjent og knyttes til det pågående utbruddet. Koronatelefonen er åpen i morgen, og vi tester både lørdag og søndag. Vi ber alle ha lav terskel for å teste seg, og er takknemlig for alle som kommer til teststasjonen.

Oppdatering 30/7 kl. 17.30

Tiltaksnivået i skoler, barnehager og SFO er satt til grønt nivå. Dette er i tråd med FHI sine anbefalinger for håndtering av utbrudd i kommunen. Kommunen vurderes å ligge på risikonivå 2 nå. Det vil si at det anbefales grønt nivå når man ikke ser smittespredning i skoler eller barnehager. 
De øvrige tiltakene som er satt inn, med lokale forskrifter og råd, er tenkt å beskytte skoler, barnehager og SFO fra smittespredning. 

Oppdatering 27/7 kl. 23.55

Sortland kommune fikk i dag to nye smittede med covid 19, 1 av disse var en positiv hurtigtest. Det er nå 346 personer i karantene i kommunen og 130 personer har testet seg i dag. 
Vi har også fått bekreftet at det er delta varianten som nå sprer seg i Vesterålen. Delta varianten er mer smittsom enn de variantene av korona vi har hatt i kommunen tidligere. Det er derfor ekstra viktig at alle bidrar til å begrense viruset i spre seg. Fortsett å holde avstand, bruke munnbind, begrense sosial kontakt og ta test ved symptomer.
Vi jobber fortsatt med å få kontroll på smitteutbruddet. Vi er glade for at smittetallene har vært på et lavere nivå de siste dagene, selv om de fortsatt er høyere enn før utbruddet. Vi er også forberedt på at smittetallene kan komme til å øke.

Oppdatering 28/7 kl 23.40

Det er i dag en 1 ny covid 19 smittet i Sortland. Personen har kjent smittevei. Det er positivt at smittetallene er lave, også i dag.
Vi ser nå også en nedgang i i personer som tester seg. Det er viktig at alle fortsetter innsatsen for å begrense smitten i tiden fremover. Det er særlig viktig at alle med symptomer, selv en liten forkjølelse, tester seg. Vi vet at det fortsatt er smitte i kommunen, og er forberedt på at situasjon kan endre seg raskt. Vi fortsetter arbeidet med testing og smittesporing.
Vi ønsker å takke alle som bidrar til å begrense smitten!

Oppdatering 28/7 kl. 23.35

Sortland kommune har i dag ingen nye smittede. Vi håper at de lave smittetallene fortsetter i dagene fremover. Vi er takknemlig for den innsatsen befolkningen har gjort så langt, og håper at vi kan unngå at utbruddet blusser opp igjen. 50 personer sitter fortsatt i isolasjon på Sortland, og det er nå ca 200 nærkontakter som fortsatt er i karantene. Smittesporingsteamet og jobber med å følge opp alle nærkontaktene. 
Hvis vi alle i Sortland fortsetter den gode innsatsen, så håper jeg at vi etterhvert kan være ferdig med dette utbruddet.

Oppdatering 27/7 kl 20.30

Vi har hatt en sterk mistanke om delta-varianten i Det pågående utbruddet, fordi vi ser at viruset smitter veldig lett. Det er i kveld bekreftet at det er delta-varianten av koronaviruset som er årsak til utbruddet i Vesterålen.
Hedda Mørch, Vikarierende Smittevernlege Sortland

Oppdatering 26/7 kl. 22.45

Mandag fikk Sortland 4 nye smittede med covid 19.  De smittede er satt i isolasjon og smittesporing pågår.

Vi følger situasjonen nøye og forventer fortsatt at smittetallene kan stige. Kommunene i Vesterålen jobber med å få utbruddet under kontroll. Vi oppfordrer alle til å bevege seg minst mulig ut av den kommunen der de hører til, sier Hedda Mørch, Vikarierende smittevernlege Sortland.

Oppdatering 25/7 kl. 23.15

4 nye personer har i kveld fått positivt svart på covid 19 test, en av disse testene var en positiv hurtigtest. 230 personer har testet seg i dag, og vi forventer svar på disse i løpet av morgendagen.
 
Vi ser av smittesporingen at det har vært smittsomme personer på flere butikker på Sortland også mot slutten av uken. Vi ber alle om å være oppmerksomme på symptomer, også lette forkjølelsesaktige symptomer. Det er viktig at alle med symptomer tester seg så snart som mulig, også de som er vaksinerte.

Hedda Mørch, Vikarierende smittevernlege Sortland

Oppdatering 25/7 kl. 15.20

Også på tirsdag 20/7 var det en covid 19 smittet person på «Blå bar». Alle som var innom stedet denne dagen bes om å ta kontakt for testing, særlig hvis de har symptomer som kan være korona. Dette gjelder også for vaksinerte.  Vi ser at også noen vaksinerte personer har blitt smittet i dette utbruddet

Oppdatering 24/7 kl. 23.00

Smittesporingsteamet på Sortland har i dag fått meldt 4 nye covid 19 smittede. Totalt er det nå 48 personer som er smittet. 220 personer er i karantene. Det ble i dag tatt 283 covid tester, og vi forventer svar på disse i løpet av i morgen kveld.

Koronatelefonen er åpen i morgen 11.00.-15.00 og vi fortsetter med testing gjennom helgen. Vi er fortsatt bekymret for at det er smitte i samfunnet og vi oppfordrer alle med symptomer til å holde seg hjemme og bestille test. 

Hedda Mørch
Vikarierende smittevernlege Sortland

Oppdatering 23/7 kl. 23.40

Smittesporingsteamet har i kveld fått meldt 5 positive prøve svar. Det er også 1 positiv hurtigtest. Alle de positive har kjent smittevei og har sammenheng med tidligere smittetilfeller. Det ble i dag tatt 300 tester, som det ventes svar på i morgen kveld. 200 personer er i karantene i Sortland kommune.
Koronatelefonen er åpen lørdag og søndag, og det vil foregå testing gjennom helgen. Det blir lagt ut timer for nettbestilling fortløpende.

Vi anbefaler personer som har vært på følgende sted å teste seg: 

  • Kid interiør på Sortland mandag 1200-1800 og tirsdag 1600-1900.

Vi oppfordrer fortsatt til forsiktighet med sosial omgang, følg lokal forskrift og å ha lav terskel for testing ved symptomer eller mistanke om smitte.

Hedda Mørch
Vikarierende smittevernlege Sortland

Oppdatering 22/7 kl. 01.10

Torsdags kveld har Sortland kommune fått melding om 27 positive koronatester. Blant disse er også de 5 som fikk positiv hurtigtest i går, som nå har fått bekreftet at de er covid 19 syke. Det vil si at det er 22 nye covid 19 smittede torsdag kveld. Smittesporing pågår. De fleste smittede er smittet på «Blå bar» 17/7, men det er også noen som er smittet i andre sosiale sammenkomster og ved besøk i butikk. Flere av de smittede har vært innom butikker på Sortland denne uken. Til sammen har et stort antall butikker hatt en eller flere smittsomme personer innom i løpet av uken.

På følgene steder har smittede oppholdt seg i lengre tidsrom. Vi ber om at alle som har vært på disse stedene tar kontakt for testing:

  • Felleskjøpet mandag 19/7 og tirsdag 20/7
  • Biltema mandag 19/7 og tirsdag 20/7, mellom kl. 12.00 - 20.00
  • Bowling 1 Sortland, søndag 18/7, mellom kl. 19.50 - 21.00
  • Family sports Club, søndag 18/7, mellom kl. 20.30 - 22.30 og mandag 19/7, mellom kl. 15.20 - 21.30
  • Obs bygg mandag 19/7, mellom kl. 07.00 - 15.30 og tirsdag 20/7, mellom kl. 07.00 - 15.30

Smittesporingsteamet jobber med å få kontroll på det pågående utbruddet i Sortland. Vi ber om at alle i kommunen har lav terskel for å teste seg og at alle begrenser sosial kontakt så mye som mulig.

Oppdatering 22/07 kl. 16.50:

Stor testaktivitet, smittesporing pågår fortsatt. 
Sortland kommune har i dag testet 227 personer for covid 19. Vi venter svar på i overkant av 130 prøver, som ble tatt i går. 
Det forventes at antall smittede vil øke i løpet av kvelden. 
«Blå bar» har samarbeidet med smittesporingsteamet  i arbeidet med smittesporing, og har bidratt med nødvendig informasjon for en best mulig kartlegging. « Blå bar» har, i samråd med smittevernlegen, besluttet å holde stengt til over helgen. Dette for å bidra til å begrense smittespredningen på Sortland. 

Videre ber vi om at personer som har vært på Vita på Sortland storsenter mandag 19/7 eller tirsdag 20/7 0900-1600 begge dager, tar kontakt for testing. 

Vi oppfordrer alle til å begrense sosial aktivitet og være nøye med smittevernreglene. Særlig viktig er det å holde seg hjemme ved symptomer, og ha lav terskel for testing. Alle kan bidra for at vi igjen skal få kontroll på smitten i Sortland, og vi vil takke alle som bidrar! 

Oppdatering 21/07 kl. 23.15:

Smittesporingsteamet fikk onsdag kveld melding om 4 nye positive tester. I tillegg til dette har 5 personer testet positivt på hurtigtest. Disse smittetilfellene er i samme klynge som de som ble bekreftet smittet i går. De smittede er i isolasjon og smittesporing pågår.

Det er ikke kommet svar på hvilken variant av koronaviruset de smittede har, men det er fortsatt mistanke om Delta-varianten.

Vi ber om at personer som har vært på følge steder tar kontakt for testing:

  • Vita butikken på Sortland storsenter mandag 19/7 eller tirsdag 20/7 mellom klokken 09.00 og 16.00
  • Treningssenteret Expo mandag 19/7 mellom klokken 19.00 og 20.20
  • Esso tirsdag 20/7 rundt klokken 17.00

Flere smittede personer har vært innom dagligvarebutikker og bensinstasjonen Esso på søndag og mandag. Vi ber om at folk er oppmerksom på symptomer og har lav terskel for å teste seg.

Oppdatering 21/07 kl. 10.10:

Det er så lang kartlagt 40 nærkontakter til de 5 som ble bekreftet smittet med Covid-19 tirsdag kveld. Arbeidet med smittesporing fortsetter, og det er kalt inn ekstra bemanning. Det forventes stor pågang på testing i dag, også her er bemanningen styrket. 

Hedda Mørch
Vikarierende smittevernlege Sortland

Her finner du nyttig informasjon om smitte, testing og karantene