St. Hansbål

bål-ulovlig - Klikk for stort bilde St. Hansbålet skal være bygd opp av rent trevirke, hogstavfall, trær og røtter.

Sortland kommune har en egen lokal forskrift som tillater brenning av St.Hansbål. Bålet skal imidlertid være bygd opp av rent trevirke, hogstavfall, trær og røtter.

Brenning av St. Hans-bål er en gammel tradisjon i Norge – da skulle man samles rundt et stort bål og kose seg med god mat og drikke sammen med venner og kjente.  Det er derfor åpnet for denne type bålbrenning gjennom den lokale forskriften – ved sosialt samvær rundt bålet nyttes varmen på en god måte.

St. Hansbålet er altså ikke stedet der man «lovlig» kan kvitte seg med malt bordkledning, trykkimpregnerte materialer, gammel innredning og diverse brennbare materialer fra garasjen, ved å sette fyr på det i fjæra nedenfor huset.

St. Hansaften er heller ikke tidspunktet der entreprenører og andre næringsdrivende kan sette fyr på paller og annet trevirke, selv om materialene er rene. Slikt trevirke er bedriftens produksjonsavfall og skal leveres til godkjent mottak, dersom man ikke kan gi det til et lag eller forening som arrangerer St.Hansfeiring.

Sortland kommune har den senere tid anmeldt en del ulovlig bålbrenning, det vil vi kunne komme til å gjøre også St. Hansaften.