Informasjon om vask av privat tøy for beboere i institusjon

Sortland Arbeidssenter leverer vaskeritjenester til Sortland Kommune. Tekstiler fra helseinstitusjoner kan være forurenset med biologisk materiale som kan føre til smitte. Det er derfor særdeles viktig at tekstilene håndteres på en profesjonell måte som sikrer hygienisk rene tekstiler og godt smittevern for pasienter og ansatte.

Sortland Arbeidssenter sitt vaskeri følges opp av Norske vaskeriers kvalitetstilsyn. Vaskeriet er etablert i tråd med bransjestandard. Bransjestandarden har under covid-19-pandemien blitt enda mer aktuell og har bidratt til godt smittevern. 

 

Ett barrierevaskeri er et vaskeri som har et fysisk skille mellom ren og uren side. Målet med et barrierevaskeri er å sikre at urent tøy som kommer fra institusjon, blir vasket på en slik måte at det ikke drar med seg potensiell smitte tilbake til institusjon.  

Privat tøy vaskes som hovedregel på ull- eller beboertøyprogram, på 40 grader. Dette er minste tillatte vanntemperatur i et barrierevaskeri. På grunn av vaskeprosessen i et barrierevaskeri vil det være større slitasje på klærne enn om de ble vasket i en ordinær vaskemaskin. Samtidig er det også større slitasje på klærne fra institusjoner siden de vaskes oftere enn normalt. 

Merking av klær:
For at ikke klær skal bli borte er det avgjørende at alt privattøy merkes med beboers navn. Det er pårørendes ansvar å merke tøy. Vevde navnelapper som festes med Taggits fungerer best siden de ikke løsner i vask. Det fungerer også veldig bra om lappene sys på klærne. Nettsted for bestilling:  www.sabo.no Stryke- eller klistrelapper anbefales ikke, siden disse av erfaring ofte faller av i vask.

Ull og silke:
Noen plagg er laget av materiale som ikke tåler barrierevask. (For eksempel merinoull, silke). Noen ulltyper tåler barrierevask bedre enn andre. Personalet på avdelingen kan bistå med å anbefale hvilke typer ullundertøy som tåler barrierevask best.

Stryking/rulling av privattøy:
Er ikke en del av avtalen som Sortland Arbeidssenter AS har med Sortland Kommune. Dette betyr at klær av og til kan være litt krøllete ved retur til institusjon.

Privat tøy leveres til vaskeri og returneres inntil 3 ganger i uka. Det er viktig at beboer har tilstrekkelig mengde klær og ikke blir fri for tøy mellom hver levering. 
Skulle du oppleve at tøy er blitt skadet/borte i forbindelse med vask, ber vi deg ta det opp med avdelingesleder.