Borgerlig vigsel i Sortland kommune

Kommunene har ansvaret for gjennomføring av borgerlige vielser i Norge.
Kommunen tilbyr vigsel for alle som kan fremvise gyldig prøvingsattest.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Foreløpig situasjon:
På grunn av koronavirusutbruddet ønsker kommunen helst ikke å gjennomføre borgerlige vielser i Sortland, og vi ber om at de som har mulighet utsetter vielser.

I spesielle situasjoner der vielse ikke kan utsettes, ber vi om at dere tar kontakt med oss, så vil hvert enkelt tilfelle bli vurdert.
Eventuelle vielser gjennomføres uten gjester.

Ta kontakt med oss på e-post eller telefon hvis du har spørsmål.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

I Sortland kommune er det ordfører Karl-Erling Nordlund, varaordfører Tove Mette Bjørkmo, kommunedirektør Randi Gregersen og kommuneadvokat Knut Erik Marthinussen Harjang som er vigslere.

Skjema som må sendes inn

For å inngå ekteskap i Norge, må staten først undersøke at dere har lov til å gifte dere. Dette kalles prøving av ekteskapsvilkårene. Hvis alle papirer er i orden, kan dere regne med å få en prøvingsattest innen 2-3 uker.
En prøvingsattest er gyldig i kun fire måneder fra utstedelse og må være gyldig på vigselstidspunket.
Søk om prøvingsattest på Skatteetatens sider Veien til ekteskapet - steg for steg

Bestilling av vigsel

Ta gjerne kontakt med  Servicetorget 76 10 90 00 hvis dere har spørsmål om vigsel.
Bruk elektronisk søknadsskjema under for å bestille vigsel i Sortland kommune.

Her søker dere elektronisk

Når og hvor kan vi gifte oss?

Sortland kommune tilbyr vigsler i Kommunestyresalen på rådhuset på hverdager mellom kl. 10.00-15.30. Vigselen kan også etter ønske fra brudefolket skje utendørs ved Havsøye, eller i Minnelunden.
Ønske om andre steder og tidspunkt kan fremmes, men det vil være opp til ressurser og kapasitet om det lar seg gjennomføre.

Slik foregår seremonien

Brudefolk, forlovere og gjester bør møte opp 10-15 minutter før avtalt tid for vigsel.
Brudeparet må fremvise gyldig legitimasjon som pass, førerkort eller bankkort med bilde og personnummer. Asylsøkerbevis godtas ikke som legitimasjon.

Det skal være to vitner til stede under seremonien. Dette er vanligvis forloverne, men det kan også være to andre myndige personer.

Seremonien tar omlag 10-15 minutter. Selve vielsen foregår ved at vigsler leser borgerlig vigselsformular slik det er fastsatt i forskrift. Så erklærer vigsler dere som rette ektefolk.
Hvis dere ønsker å utveksle ringer, er det fint å gi beskjed til vigsler før seremonien starer.
Til slutt undertegner dere, vitnene og vigsler vigselsprotokollen. Endelig vigselsattest vil bli ettersendt av folkeregisteret.

Dersom seremonien ønskes på engelsk, avtales dette på forhånd. Ved annet språk må kvalifisert tolk ordnes av brudefolket.

Om det er ønske om kunstneriske innslag under vigselen, må dette avtales på forhånd og besørges av brudefolket.

Hva koster det?

Sortland kommune tar ikke betalt for vigsler som avholdes innenfor normal arbeidstid på rådhuset, Havsøyet eller i Minnelunden.

For vigsler utenfor normal arbeidstid, og for vigsler på annet sted enn nevnt i punktet over, betales et gebyr på kr. 1.000.

Om vigselen finner sted over to mil fra Sortland rådhus, skal brudeparet også dekke reiseutgifter for vigsler.

Om dere ønsker pynt, dekorasjoner, musikk eller andre kunstneriske innslag, dekkes dette av brudefolkene selv. Det samme gjelder kostnader til tolk.

Vigselsattest

Dere får en midlertidig vigselsattest hos oss etter vigselen. Bekreftelse på inngått ekteskap sendes til din innboks i Altinn etter noen dager. Dersom du ikke er digital bruker, eller bosatt i Norge, vil du motta en bekreftelse på vigsel til din folkeregistrerte adresse.

Dersom man som nygift likevel ønsker å få utstedt den klassiske vigselsattesten på papir, vil det fortsatt være mulig å bestille en attest på Skatteetatens nettsider.
Der kan du også  bestille kopi av vigselsattesten.

Lover og retningslinjer

Ekteskapsloven
Forskrift om kommunale vigsler
Forskrift om registrering og melding av vigsler