Analysen har som hensikt å ivareta samfunnssikkerheten i kommunens arealplanlegging. Analysen er et viktig grunnlag for videre arbeid med revisjon av kommuneplanens samfunnsdel, kommuneplanens arealdel og byplanen.
Metoden i ROS-analysen hentet fra Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap (DSB) Veileder samfunnssikkerhet i kommunens arealplanlegging (DSB, 2017) og norsk standard NS5814:2008 krav til risikovurderinger. Metoden er tilpasset kravene i plan- og bygningsloven med forskrifter. Metoden legger til rette for å se utfordringer i sammenheng, og bidrar til en helhetlig sammenstilling av vurderingene.
Det er utarbeidet en grov analyse for alle områder i kommunen. Kartlegging av risiko- og sårbarhetsforhold er gjort på overordnet nivå. ROS-analysen gir et faglig grunnlag i vurderingen av hvilke forslag til arealbruk som kommer i konflikt med et risiko- og/eller sårbarhetsforhold. En slik konflikt betyr ikke nødvendigvis at det ikke kan gjennomføres utbyggingstiltak, men det betyr at avbøtende/forebyggende tiltak må vurderes før utbygging kan iverksettes. Dersom analysen avdekker behov for mer detaljerte undersøkelser, for å fastslå/beregne risikoen, må kommunen sørge for at slike nødvendige analyser blir gjennomført.
ROS-analysen er utarbeidet av WSP Norge AS. Prosjekteringsgruppe og plankonsulent samt fagpersoner for brann, samfunnssikkerhet, VAO, samt geoteknikk har kommet med innspill og lokalkunnskap. Kunnskapsgrunnlaget baserer seg på fagkyndiges og oppdragsgivers kjennskap til området, samt:
- Møte med relevante fagpersoner
- Workshop med involverte parter fra Sortland kommune (06.09.2024)
- Tilgjengelige temakart i kommunens kartdatabase, DSB, naturbase, NVE, NGU og NVDB
- DSBs analyser av krisescenarioer 2019
- Helhetlig risiko- og Sårbarhetsanalyse (2022)
- Risiko- og sårbarhetsanalyse for kommuneplanens arealdel 2016-2028 (2014)
- Risiko og sårbarhetsanalyse, byplan (2014)
- Andre tidligere gjennomførte ROS-analyser i kommunen.
Les den nye ROS-analysen her