Tilbud gjennom Sortlandshjelpa

Vi ser at mange har forskjellige behov i sin prosess, og vi vil sammen med deg finne måter å hjelpe deg på. Her finner du mer informasjon om våre tilbud.

Kurstilbud og gruppeaktiviteter

Mestringskurs

Vi holder mestringskurs om ulike tema innenfor psykisk helse. Vi holder ikke kurs i ferier.
Mestringskurs holdes i Sortlandshjelpas lokaler i 3. etasje. Vi krever ikke påmelding eller at man oppgir navn.

Kurs i Bekymringsmestring

Kurs i bekymringsmestring starter opp på begynnelsen av hvert semester. (januar og september) Ta kontakt med Sortlandshjelpa for påmelding.

Trening i Empatisk kommunikasjon

Ønsker du å forbedre relasjonene dine? Forstå deg selv og andre bedre? Lære å uttrykke behov og bygge autentiske, gode relasjoner? Da er dette kurset for deg!

Selvhjelpsressurser

Selvhjelpsgruppe

Selvhjelpsgruppe skal være en samtalegruppe der du kan dele erfaringer, tanker og følelser sammen med andre. Alle som ønsker å delta kan det, det er nok at du vil gjøre noe for å få det bedre, og at du ønsker å snakke med, og bli kjent med andre. Ta kontakt med Sortlandshjelpa om du ønsker å delta i en slik gruppe.

Ønsker du å begynne din endringsprosess på egen hånd?

"Gloa" Utendørsterapi

Terapi blir bedre utendørs. Å være på tur sammen gir mange muligheter til gode mestringsopplevelser og tilpassede utfordringer. Mange har også ønske om å være mer sammen med andre, og samtidig være i bevegelse. Vi har et tilbud til de som ønsker å kombinere å jobbe med hodet med små sosiale småturer i nærområdet.

Det vil være fokus på det sosiale, og turene er relativt korte. Bålkos er en selvfølge! Vi går torsdager hver 14. dag (partallsuker).

Alle turer vil ha utgangspunkt fra Sortlandshjelpa. 

Tidspunkt: kl.10.30 - 13.00. 

Se forsiden til Sortlandshjelpa for oppdatert informasjon om tidspunkter og ferier. Ta kontakt med Svein Robert, Hanse eller Marius for mer informasjon.

Kontaktpersoner:

Svein Robert       95264354
Hanse                 95264354
Marius                45435254

 

 

Vi vil, så langt det er mulig, ta de nødvendige forholdsregler for turene vi arrangerer. Vi vurderer vær og forhold i forkant og sikrer at vi har alternativer hvis vi ikke kan gjøre det vi har planlagt. Vi som arrangerer turene har god erfaring med, og kunnskap om å være ute i friluft, og har også grunnleggende kunnskap om skadeforebygging og førstehjelp. Vi tar utgangspunkt i at ferdsel i naturen er på eget ansvar, og det er viktig at også du tar nødvendige forholdsregler når du blir med oss på tur. Dette innebærer at du pakker nødvendig klær og utstyr etter vær og forhold.

MEA - aktivitet og helse

MEA er et treffsted med fokus på sosialt samvær og ulike aktiviteter. 

Det viktigste vi har er hverandre! Svært mange psykisk helseutfordringer handler i mer eller mindre grad om det sosiale livet, og relasjonene våre.  Vi vet også at gode prosesser blir bedre når de foregår utendørs, gjerne sammen med andre.

Vi ønsker å legge til rette for god livskvalitet og mestring gjennom aktiviteter og sosialt samvær. Vi har spesielt fokus på kosthold, sosial trening, fysisk aktivitet og naturopplevelser. Det vektlegges at den enkelte skal være aktiv i eget liv og bedringsprosess. 
 

Alle voksne personer som ønsker det kan delta.
 

Aktivitetstilbudet tilbyr:

Terapeutisk verksted

Ønsker du å jobbe effektivt med dine utfordringer? Terapeutisk verksted er en unik mulighet til å fokusere på det du trenger akkurat nå. Arbeid foregår i små grupper på 3-4 personer i tillegg til terapeut. Gruppene starter opp fortløpende, så fort vi har en full gruppe. 

Hvorfor gruppe?
Mange ønsker å snakke med en terapeut alene.  Vi ser at dette absolutt hjelper, men at det å arbeide i grupper er mye nærmere virkeligheten enn en samtale med terapeut ofte er. Derfor er arbeid i grupper ofte mer effektivt, og et bedre valg, fordi man både får øve seg på å møte noe av det skumle med å være åpen med andre. Det er også mye å hente i samhold og støtte fra andre som ikke er terapeuter. I tillegg har andre deltakere kanskje råd eller tips som aldri hadde kommet frem i en samtale med terapeuten alene.

Tema for verksted er Følelsesregulering
Verkstedet heter “Min tredelte hjerne i arbeid”, og handler om å forstå sine emosjonelle reaksjoner og lære effektive måter å regulere dem.

  • Følelsenes oppbygning - hvorfor har vi dem?
  • Verktøy for effektiv mestring
  • Redusere skyldfølelse
  • Støtte for å gjenvinne kontrollen over følelsene


Påmelding

Du kan melde deg på ved å ringe Sortlandshjelpa på 95264350 (åpent onsdag 10-14) eller sende e-post til sortlandshjelpa@sortland.kommune.no

Samtale

Samtale

Samtaler er ett av tilbudene vi har i Sortlandshjelpa. Vi har for tiden stor pågang på dette tilbudet, og det vil være en del ventetid. 

Fokus på hjelp til selvhjelp

Hjelp til å ta ansvar og eierskap for eget liv og helse. Det tas utgangspunkt i det som er viktig for den enkelte. 

Samtaler er ett av tilbudene vi gir i Sortlandshjelpa, samtidig som vi ser et behov for å gi hjelp til flere gjennom grupper og kurs, som vi ofte ser har større effekt enn individuelle samtaler.

Samtaler er tilbud til personer som av gode grunner ikke vil være i stand til å delta i grupper eller kurs, samtidig som vi også anbefaler alle å møte sitt ubehag og få med seg muligheten til å møte andre som kanskje strever med det samme som deg. 

 

Om du ønsker hjelp fra Sortlandshjelpa, så finner vi ut av det sammen. Ring oss på 95264350, kom innom i våre lokaler i Parkveien 2, eller send e-post til sortlandshjelpa@sortland.kommune.no. Vi har åpent tirsdag og onsdag 10-14. 

Sinnemestring

Sinnemestring

Sortland kommune har et sinnemestringstilbud. Tilbudet er åpent for innbyggere i Sortland, og som sliter med å mestre sitt sinne. Sinnemestringstilbudet er en del av Sortlandshjelpa og er gratis.

Skjer det at du i sinne kan utagere:

  • mot andre gjennom å skrike til, skjelle ut, true, krenke osv.
  • mot gjenstander ved å kaste ting i veggen, slå i bordet, smelle med døren osv.

Og er du motivert til å endre din måte å takle sinne på?
Da kan et tilbud om sinnemestring være noe for deg.

Samtalene, som holdes sentralt på Sortland, er i form av individualsamtaler, dvs. ikke gruppetilbud.  

Oppsøkende psykisk helsetjeneste

Sortlandshjelpa har en oppsøkende psykisk helsetjeneste som gir hjelp der du er, uten krav om et spesielt oppmøtested.

Det kan være hjemme hos deg eller andre steder som passer. Vi har som utgangspunkt at alle personer har iboende ressurser, og vil hjelpe deg til å se og utvikle disse. Vi ønsker å ha fokus på dine drømmer, ønsker, mål og ressurser, samt tidligere erfaringer om hva som har fungert for deg. Vår viktigste oppgave er å hjelpe deg til å gjøre meningsfulle endringer i ditt liv som vil hjelpe deg å nå dine mål og ønsker.

Botilbud

Botilbud

Frivillig bo- og omsorgstilbud med utgangspunkt i den enkeltes behov for egen utvikling og mestring av eget liv.

Sortland kommune har 6 selvstendige leiligheter i 2. etg i Parkveien 2.
Disse inneholder også felles kjøkken og stue og er døgnbemannet med et tverrfaglig personale.
 

Målgruppe:

Unge voksne med alvorlig psykisk lidelse.
 

Mål:

  • Være selvstendig i eget liv
  • Forbedret livskvalitet
  • Målretta miljøterapi

Tilbyr:

  • Botrening
  • Miljøterapi
  • Trene på dagliglivets aktiviteter
  • Trygge folk
  • Trygge rammer
  • Individuelt tilrettelagte tjenester/oppfølging
  • Tjenester etter behov
  • Samarbeid med hver enkelt beboer
  • Koordinerende samarbeid med kommunale instanser og spesialisthelsetjenesten