Naturfare – kvikkleireskred
Det er kommunens ansvar å bidra til at det kun tillates bygging i områder som er tilstrekkelig sikre mot naturfarer. En av disse naturfarene er kvikkleireskred.
Kvikkleireskred og regelverk
Plan og bygningsloven § 28-1 sier følgende:
Grunn kan bare bebygges, eller eiendom opprettes eller endres, dersom det er tilstrekkelig sikkerhet mot fare eller vesentlig ulempe som følge av natur- eller miljøforhold.
Bestemmelsen over skal sikre at det kun etableres bygg eller opprettes eiendommer som anses som trygge. Kvikkleireskred er et naturforhold som kan utgjøre fare, og som skal vurderes i byggesaken dersom det er relevant.
Kvikkleire finnes i marin leire under marin grense, ei grense som representerer havets høyeste nivå etter sist istid. Leiren er bundet sammen av saltpartikler, som kan forsvinne over tid på grunn av nedbør. Dersom områder med kvikkleire blir utsatt for overbelastning kan dette føre til kvikkleireskred.
Er det fare for kvikkleireskred i Sortland kommune?
Store deler av de bebodde områdene i Sortland kommune ligger under marine grense, som er ca. 40-50 moh. Så langt er det ikke påvist store forekomster av kvikkleire i kommunen. Imidlertid, ettersom det ikke er utført grundige undersøkelser i alle områder, kan ikke Bygningsmyndighetene utelukke risikoen for kvikkleireskred i gitte områder. For å sjekke om din eiendom ligger i et mulig fareområde for kvikkleireskred anbefales det at enn bruker NVEs temakart kvikkleire.
Hva skal du gjøre?
Finn ut om eiendommen ligger innenfor et aktsomhetsområde for kvikkeleireskred her.
Kartlaget «Aktsomhetsområde for kvikkleireskred» viser områder som potensielt kan være utsatt for kvikkleireskred. Ligger eiendommen innenfor et aktsomhetsområde for kvikkleireskred gå videre til punkt to. Dersom eiendommen ligger utenfor et aktsomhetsområde for kvikkleireskred trenger du ikke gjøre ytterligere vurderinger.
Sjekk ut tiltakets størrelse.
Garasje, naust, tilbygg/påbygg til eksisterende bebyggelse, frittstående uthus, redskapsbod og landbruks- og skogsveier er mindre tiltak som kun medfører små terrenginngrep og hvor arealene ikke er beregnet til personopphold. Slike tiltak kan oppføres uten ytterliggere geoteknisk vurdering, gitt at tiltaket oppføres etter Vedlegg 2 i NVE Veileder 1/2019: Sikkerhet mot kvikkleireskred
For alle større tiltak skal det gjennomføres en geoteknisk vurdering, hvor prosedyre for utredning av områdeskredfare i NVEs veileder som nevnt skal følges. Prosedyren kan deles inn i to hoveddeler:
Steg 1–3: Kan utføres av tiltakshaver selv. Dette dokumenteres med et notat eller rapport som oppsummerer vurderingene som er gjort, herunder avstand til fjell og helning. Påvist fjell i dagen eller grunt til berg (< 2 m) skal dokumenteres med foto. Dokumentasjonen skal være etterprøvbar.
Steg 4–11: Krever geoteknisk kompetanse, og dokumentasjonen skal leveres som et geoteknisk notat eller en rapport.
Det er utbyggerens ansvar å dokumentere at det er tilstrekkelig sikkerhet mot naturfarer i bygge- og delesaker.
Hva om risikoen ikke er tilstrekkelig utredet?
Dersom risikoen for kvikkleireskred ikke er grundig nok utredet, kan NVE komme med innsigelse mot byggesaken.
Utsnitt av kartlaget «Aktsomhetskart for kvikkleireskred» som viser aktsomhetsområder illustrert med blå stiplete linjer.