Hvordan funker en forenklet planprosess?
Dersom de tre vilkårene i § 12-14 andre ledd er oppfylt, vil prosessen for en reguleringsendring etter forenklet prosess følge av de 5 punktene under:
1. Innsending av planinitiativ og forenklet oppstartsmøte
Hele prosessen starter med at man sender inn et planinitiativ og en anmodning om oppstartsmøte for reguleringsendring til postmottaket i Sortland kommune. Da fyller man ut dokumentet; “Skjema for anmodning om oppstartsmøte for reguleringsendring”, og sender denne inn til kommunen til vurdering. Kommunen vil dermed gå gjennom dokumentet/dokumentene man har sendt inn og ta en avgjørelse om ønsket reguleringsendring skal gjennomføres etter en forenklet planprosess eller en ordinær planprosess og om reguleringsendringen er mulig å gjennomføre.
Når kommunen er ferdig med vurderingen av det innsendte planinitiativet og anmodningen om møte, vil kommunen invitere inn til et forenklet oppstartsmøte. Møtet kan gjennomføres digitalt og/eller fysisk. Kommunen skriver referat fra møtet og dette blir oversendt til de andre deltakerne på møtet.
Under det forenklete oppstartsmøtet vil man gå igjennom dokumentene som er sendt inn, hva som er kommunens råd og vurderinger angående reguleringsendringen, om reguleringsendringen oppfyller de tre kravene til en forenklet planprosess, hva som skal være med i planforslaget, relevante krav til planprosessen og annet relevant informasjon som vil være nødvendig å gå gjennom.
Det er ikke krav til å kunngjøre eller varsle oppstart av planarbeid etter plan- og bygningsloven § 12-14. Dette gjelder kun reguleringsendring etter forenklet planprosess.
2. Innsending av planforslag til behandling
Når man skal sende inn et planforslag til kommunen, er det nødvendig at planforslaget oppfyller kravene til dokumentet «krav til digital planleveranse (PDF, 278 kB)». Mer om hva som skal spesifikt i planforslaget kan leses om på neste menypunkt - «Hva er kravene til dokumentene som sendes inn under en reguleringsendring?». Planforslaget skal sendes inn til kommunen innen 12 måneder etter gjennomført oppstartsmøte.
Når man er ferdig utarbeidet med planforslaget til reguleringsendringen, sendes denne inn til kommunen via postmottaket for kontroll og vurdering. Her vil planavdelingen gå gjennom planforslaget og komme med en tilbakemelding. kommunen gir konkret tilbakemelding på eventuelle endringer som må gjøres før planforslaget kan gå videre i prosessen til begrenset høring. Reguleringsendringen kan gå videre i planprosessen når siste versjon av planforslaget er feilfri.
Kommunen en 12 ukers frist på å behandle planforslaget, jf. plan- og bygningsloven § 12-11. Denne fristen løper når planforslaget er inne på behandling hos kommunen. Det vil si at fristen stopper når planforslaget blir sendt tilbake med krav om endringer, og starter opp igjen når planforslaget blir sendt tilbake til kommunen.
3. Begrenset høring
Når planforslaget til reguleringsendringen er ferdig behandlet og den siste versjonen er feilfri, skal planforslaget legges ut på en begrenset høring. Det vil si at det blir sendt et brev til relevante offentlige myndigheter, berørte naboer og grunneiere til det området hvor reguleringsendringen skal foregå, og eventuelt andre parter som blir berørt. Eksempler på relevante offentlige myndigheter kan blant annet være Statens Vegvesen og Sametinget.
Siden en reguleringsendring er vurdert til å kunne gjennomføres gjennom en forenklet planprosess, så betyr det at reguleringsendringen ikke er særlig konfliktfylt og kontroversielt. Dermed gjennomføres en begrenset høring, slik at det er kun relevante myndigheter og berørte parter i reguleringsendringen som får muligheten til å uttale seg i saken. For eksempel kan ikke noen som er bosatt på Holmstad sende inn en uttalelse på en reguleringsendring som skal skje i Sigerfjord, siden innbyggeren på Holmstad blir ikke direkte berørt av endringen.
Dersom det under den begrensede høringen kommer fram noe som motstrider muligheten til å gjennomføre en forenklet planprosess, vil det være nødvendig å gjennomføre reguleringsendringen etter en forenklet planprosess.
Fristen for å uttale seg i en begrenset høring er 3 uker. Fristen for den begrensede høringen kan bli forlenget på grunn av ferier og høytider.
4. Merknadsbehandling og sluttbehandling
Etter at fristen på den begrensede høringen har gått ut, så vil kommunen gå igjennom alle merknadene og uttalelsene som har kommet inn. Merknadene kan føre til endringer i planforslaget før reguleringsendringen kan gå videre til sluttbehandling. Det er kommunen som vil vurdere om det er behov for endringer.
Dersom det kommer inn en innsigelse(r) på reguleringsendringen, så vil det være nødvendig å løse denne/disse før endringen kan gå videre i planprosessen.
5. Vedtak og klagefrist
Etter at merknadsbehandlingen har blitt gjennomført, vil reguleringsendringen bli sendt til formannskapet for politisk behandling. Dersom reguleringsendringen blir vedtatt av formannskapet, vil de samme berørte fra den begrensede høringen bli varslet om vedtaket sammen med en 3 ukers klagefrist.
Les mer om retten til å klage her: Klagerett